Amerikaanse Jenjer op missie in Ermelo: luisterend oor in country-garage...

Article From: Alice van Eijk - De StentorJenjer Overweg uit Harderwijk weet wat het is als je leven een puinhoop is en je geen uitweg meer ziet, ze maakte het zelf mee. Nu probeert de geboren en getogen Amerikaanse in Ermelo er voor anderen te zijn en hun een veilige plek te bieden.


Een verloren schaap. Jenjer Overweg (49) weet precies hoe het voelt om er niet bij te horen, het gevoel te hebben dat je er alleen voor staat en er niet toe doet. ,,In Amerika noemen we het een ‘bummersheep’, ik was zo’n verloren schaapje. Nu wil ik er voor andere mensen zijn. Door ons hart en huis open te stellen. Zo is BummerSheep ontstaan.’’ Liefdevolle plek De Harderwijkse wil een veilige plek bieden aan mensen die het even niet meer zien zitten of zich eenzaam voelen. Ze begon haar inloophuis thuis, in de garage, maar verhuisde vorig jaar naar de Stationsstraat in Ermelo. ,,Op deze plek hebben we de ruimte, toch is er het gevoel van thuis. Het is een grote maar gezellige country garage in Amerikaanse stijl geworden. Een veilige en liefdevolle plek waar altijd een luisterend oor is’’, legt ze uit aan een grote eettafel. Jen zegt: 'Het leven kan een enorme puinhoop zijn, maar alles is te repareren en dat hoef je niet alleen te doen’ Er is veel vraag naar zo’n plek, weet Jenjer Overweg. ,,Er is veel eenzaamheid, juist nu tijdens de pandemie. We proberen er zoveel mogelijk te zijn voor de mensen, natuurlijk met het in acht nemen van alle coronaregels. Maar het is zo belangrijk om over de drempel heen te stappen en hulp te zoeken. We vragen niets, we verwachten niets. Mensen kunnen alles op tafel gooien. Ze kunnen hiernaartoe komen als ze het gevoel hebben vast te zijn gelopen. Het leven kan een enorme puinhoop zijn, maar alles is te repareren. Samen kunnen we een andere weg zoeken, dat hoef je niet alleen te doen.’’

Seksueel misbruikt

Overweg heeft geen diploma’s maar weet waarover ze het heeft. Zij stond er als kind in het Amerikaanse Oklahoma wel alleen voor. ,,Ik was vier jaar toen ik werd geadopteerd. Tot mijn twaalfde ben ik seksueel misbruikt door onder andere mijn opa. Ik durfde niemand daarover te vertellen. Ik voelde me niet gezien en niet gehoord. Ik was veertien, vijftien jaar en voelde me heel alleen en ben weggelopen. Toen ook begon ik met drugs en alcohol te experimenteren. Op mijn 23e was ik helemaal kapot, ik wilde dood en was bijna succesvol met een overdosis.’’


De bekende quote ‘What happens in Vegas, stays in Vegas’ gaat niet op voor ons’ hehe..

De Amerikaanse tv-predikante Joyce Meyer sterkt haar in het geloof. Meyer wordt een voorbeeld en Jenjer hervindt met vallen en opstaan haar gevoel van eigenwaarde. Als ze een eigen huis in Oklahoma City vindt, neemt ze mensen van de straat in huis om hun een thuisgevoel te geven.

Tijdens een vakantie in Las Vegas ontmoet ze haar man Gerco Overweg uit Harderwijk, nu ruim zeventien jaar geleden. ,,Het was liefde op het eerste gezicht, we vielen als een blok voor elkaar. De bekende quote ‘What happens in Vegas, stays in Vegas’ gaat niet op voor ons’’, lacht ze. ,,Niet veel later zijn we getrouwd en in Harderwijk gaan wonen.’’ BummerSheep is een plek voor ontmoeting in Ermelo voor mensen tussen de negen en negentig jaar. In het pand zat voorheen een drukkerij maar het is verbouwd tot een garage in Amerikaanse stijl.

Van maandag tot en met donderdag is er elke middag een vrije inloop voor wie zijn verhaal kwijt wil. Maar je kunt er ook terecht voor een potje tafeltennis, sjoelen of om sieraden te maken. In de ochtenduren is er ruimte voor dagbesteding. Het inloophuis van Jenjer en Gerco Overweg zit aan de Stationsstraat 107B, midden in het dorp.